Makreel – zelf roken of kant en klaar?

Gerookte makreel vind je meestal wel in het koelvak van de supermarkt. Maar wil je net als ik zelf makreel roken, dan moet je op zoek naar verse makreel. Bij de goed gesorteerde supermarkt is dit wel te vinden anders ga je lekker naar de visboer. Zorg wel dat je makreel koopt die vers is en stevig aanvoelt, deze zijn vaak het lekkerst! Let tevens op of de huid is bedekt met glanzende schubben.

 —-

Roken, een oeroude methode om vis langer houdbaar te maken. En o, wat wordt het er lekker van! Zelf makreel roken is niet ingewikkeld, het enige is dat je een rookpan in huis moet hebben.

Stap 1: Je doet een theelepel houtmot in de pan. Daarop leg je de lekplaat (bekleed met aluminiumfolie). Daarop het rooster met de vissen. De pan gaat bijna dicht.

Stap 2: Dan doe je het gas aan (halfhoog) en wacht totdat je de rook ruik. Dan gaat de pan echt dicht en zet je de kookwekker op 20 minuten. En dan is de makreel gaar.

Stap 3: Je laat ze vaak afkoelen in de rookpan.

Stap 4: De laatste vervelende stap… verwijder de huid en haal de filets van de vis (zonder graadjes is een uitdaging).

Plaats een reactie